AIL — 08 Februar 2019
Andebu idrettslags hundreårsdag ble feiret på stiftelsesdatoen 6. februar. Som i 1919, var stedet Solhaug. Ett av høydepunktene på en innholdsrik fest, var utnevningen av tre nye æresmedlemmer.

Elling Aakre har vært en del av Andebu idrettslags o-gruppe i omtrent 40 år og vært en av krumtappene like lenge. I løypa har han blitt stadig bedre, og sine aller beste sesonger har han nå, litt «godt oppe i årene». Elling har gjennom veldig mange år vært, og er fortsatt, en av idrettslagets viktigste funksjonærer. Han tar alltid ansvar for startlister, tidtaking og resultater på små og store o-løp. Han sørger også for dette på Andebus skirenn. De gangene Andebu har vært med og arrangert Sørlandsgaloppen, med flere tusen løpere, har han tatt stort ansvar.

Da den såkalte EDB-en inntok o-sporten var Elling raskt «på», og ble en foregangsmann på området. Han er som oftest like rolig og ordner opp, en god stund etter at de fleste andre hadde fått et aldri så lite sammenbrudd, når dataproblemer oppstår.

Fra 1983, og i alle år siden, har Elling sørget for at o-gruppas «adelskalender» er oppdatert. Her er absolutt alle o-løp alle Andebu-løpere har gjennomført sirlig registrert og tildelt poeng etter et sinnrikt system. Elling har regnet seg frem til hvem som var sesongens beste Andebu-løper, og som dermed har fått et napp i vandrepokalen.

Elling Aakre har gjort en utrettelig innsats og utført solid arbeid for at o-løpere og skiløpere kan drive med idretten sin.

Kåre Kvernsmyr har vært medlem i Andebu idrettslag i mange år. Som gutt drev han med skihopping og fotball, og han har en del A-lagskamper. Engasjementet for langrenn kom først da Kåre fikk barn.

Kåre har siden begynnelsen av 1980-tallet vært en del av skigruppa og hatt flere roller. Han var engasjert trener og ble etter hvert formann i skigruppa. Utbedringer av løypenettet ble gjennomført, og løypa fra Harrasvingen opp til Håsken og over Mursteinsåsen, var en etappe av utbyggingen som skjedde i Kåres ledertid. Kåre var rennleder for Andeburennet flere ganger, og i 1987 var han rennleder for Post-NM på ski, med over 300 deltakere.

Det er løyper og løypekjøring som har engasjert Kåre ekstra mye. På begynnelsen av 1980-tallet hadde Andebu IL kun en Bamse snøscooter som ble brukt til prepareringen. I 1982 kjøpte Kåre og Jens Moland løypemaskin med private midler. Det var en gammel, utrangert maskin som hadde gått i Bustingen og som kun gikk fremover. Kåre var også engasjert da det ble kjøpt inn ny løypemaskin i 1988/89. Mot slutten av 1980-tallet og første halvdel av 1990-tallet hadde Kåre nok med å kjøre sønnene på trening og skirenn, men tidlig på 2000-tallet ble han igjen sentral i løypekjøringen. Da hadde vi en traktor med løypefres. Maskinen stod parkert på Signo med strøm for motorvarmer, og Kåre kjørte løyper, men utstyret var ikke akkurat til å stole på. Etter at vi fikk kjøpt brukt løypemaskin i 2010 har Kåre vært fast på maskinen.

Alltid har Kåre lagt vekt på at ting skal være i orden. Det gjelder både utstyr og løyper. Alt skal være på plass og i orden før sesongstart og løypene skal til enhver tid være kjørt. Kåre er opptatt av at løypene skal være av ypperste kvalitet, og det er det mange som har stor glede av.

Rune Hagen startet sin trenerkarriere i 1978 og trente da guttelag i fire år.  På 1980-tallet var han selv aktiv fotballspiller og fikk ca. 200 a-kamper. På midten av 1980-tallet var han på «Årets lag», kåret av Vestfold Arbeiderblad. Rune trente Jenter 96/97 fra 2006 til 2013 (avsluttet med å vinne Sandarcupen for J16).  Da jentelaget opphørte, tok han på seg trenerjobb for andre lag i klubben.

Til sammen har Rune vært trener i klubben i 16 sesonger. I perioder har han trent to lag. Nå trener han G16, i tillegg til å være leder i fotballgruppa. Han har dessuten mange lørdager på banen med talenttrening og ”fotball for alle”. Rune er nesten alltid på banen og er han ikke på banen er han antakelig til stede på en av fotballgruppas digitale arenaer.

Rune har også en rolle i fotballkretsen som veileder for andre klubber. I tillegg har han utdannet seg til FIFA B-trener.

Han var styremedlem en periode på midten av 1990-tallet og har vært leder i fotballgruppa siden 2013. Han har vært pådriver og hovedansvarlig for å gjøre Andebu til en Kvalitetsklubb. Nå er han i gang med å heve nivået et hakk, til Kvalitetsklubb 2.0

Rune er levende opptatt av å utvikle unge fotballspillere og han er en pådriver for Fair Play og å gi oppmerksomhet til spillere på alle nivåer.

~~~~~~

Det er tre verdige æresmedlemmer vi har fått. Idrettslaget har også fire æresmedlemmer fra før, og disse deltok på 100-årsfeiringen. De satt selvsagt på hedersbordet under markeringen på Solhaug.

Leder Gunnbjørn takket for blomster, til stående applaus. På høyre side ved det nærmeste bordet, står æresmedlemmene Elsa Moland, Steinar Wegger og Hogne Kjærås. Gunnbjørn selv er også æresmedlem.

Leder Gunnbjørn takket for blomster, til stående applaus. På høyre side ved det nærmeste bordet, står æresmedlemmene Elsa Moland, Steinar Wegger og Hogne Kjærås. Gunnbjørn selv er også æresmedlem.

Andebu idrettslags leder, Gunnbjørn Tangen, ønsket velkommen til jubileumsfesten, som ble innledet med historiske tilbakeblikk ved Håvard Tangen og Øyvin Hansen. De krydret sine beretninger med bilder og filmklipp. Videre inneholdt kvelden flere taler og gaveoverrekkelser, kulturelle innslag og rikelig med kaffe, saft og kaker, som seg hør og bør på en 100-årsfest. Nils Ingar Aadne løftet allerede god stemning ytterligere med sine ærlige skråblikk på egen – og andres – idrettskarriere.
Ordfører Bjørn Ole Gleditsch var til stede under jubileumsfesten. Han overrakte blomster til idrettslagets nåværende leder, Gunnbjørn Tangen.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch var til stede under jubileumsfesten. Han overrakte blomster til idrettslagets nåværende leder, Gunnbjørn Tangen.

Flere bilder fra festen kan du se på Andebu ILs Facebook-side.

Share

About Author

Styret Ski

(0) Readers Comments

Comments are closed.

Twitter
andebuil on Twitter
34 people follow andebuil
Twitter Pic AlisonAx Twitter Pic TeieIF_ Twitter Pic hild_ra Twitter Pic AMiezans Twitter Pic solsen77 Twitter Pic NFFVestf Twitter Pic AnitaSol Twitter Pic lissimoo